Zubní kartáček – základ ústní hygieny

Zubní kartáček – základ ústní hygieny

V povědomí široké veřejnosti je jednou z nejdůležitějších pomůcek pro ústní hygienu správně individuálně volený zubní kartáček. Všeobecně je známo, že onemocnění zubů zubním kazem, tak onemocnění dásní, je jedno z nejrozšířenějších onemocnění a postihuje prakticky každého pacienta – jak dětského, tak dospělého. Autorka článku: Doc. MUDr. Eva Gojišová, prednostka Stomatologickej kliniky 3. Lekárskej Fakulty Karlovej Univerzity a Fakultnej nemocnice Královské Vinohrady, Praha.

K účinnému předcházení těchto onemocnění patří správně a důsledně prováděná pravidelná ústní hygiena, kde hlavní roli představuje zubní kartáček.

Zubní kartáček slouží k čištění bukálních, orálních hladkých ploch zubů a ploch kousacích. Měl by splňovat základní konstrukční požadavky – krátká pracovní část, rovná plocha tvořená svazky vláken, husté osazení vlákny, zaoblená a ne příliš měkká vlákna ze syntetického materiálu. Pacient má za úkol se soustředit při čištění zubů, aby odstranil co nejvíce a co nejlépe tzv. zubní plak, který je nositelem baktérií, které onemocnění zubním kazem a parodontopatiemi způsobují.

Jakým způsobem si má zuby správně pacient čistit, ho instruuje dentální hygienistka, člen dentálního pracovního týmu v zubních ordinacích. Pacient se má soustředit na čištění kousacích ploch, mezizubních prostor, čištění mezičlenů fixních můstků, čištění obtížně přístupných míst a samozřejmě má mít možnost kontroly domácí péče.

Dnes máme možnost při výběru pomůcek pro ústní hygienu vybírat mezi klasickými zubními kartáčky, elektrickými zubními kartáčky, ale i na trhu objevujícími se kartáčky SOLADEY-ECO.

V oblasti dentální hygieny je revoluční zubní kartáček Soladey-eco novinkou na českém trhu.

V rukojeti kartáčku je zabudována polovodičová světlocitlivá tyčinka, která se aktivuje jakýmkoliv světelným zdrojem (denním světlem, zářivkou v koupelně, čirou zářivkou). Po aktivaci světlem začne vylučovat záporné nabité ionty. Ty se v ústní dutině smísí se slinami a reagují s kladně nabitými ionty obsaženými v kyselině ze zubního plaku. Po vzájemné reakci se v ústech mění pH slin, prostředí se mění z kyselého na neutrální. Právě to je důležitý moment, kdy se naše zubní sklovina stává odolnější vůči nežádoucím bakteriím. Titandioxid je kov, který není rozpustný, nekoroduje ve vodě a je spolehlivě bezpečný. 

Soladey-eco nepotřebuje k dokonalému vyčištění chrupu žádnou zubní pastu. Stačí jen světlo a voda. Nemusíte se obávat, že se Vaše zubní sklovina nepříjemně zbarví. Čištění zubů bez pasty naopak obnovuje jejich přirozenou barvu. Pokud se po vyčištění zubů kartáčkem Soladey-eco nevíte zbavit pocitu nepříjemného zápachu, používejte ústní vodu.

Kromě toho, že zmiňovaný kartáček je výhodnou investicí pro naše zdraví, vyplatí se i z hlediska ekonomického. Při správném používání vydrží totiž rukojeť se světlocitlivou tyčinkou až několik let. Potřebné je vyměňovat jen hlavice se štětinkami.

Náhradní hlavice SOLADEY-ECO jsou dostupné ve čtyřech typech:

  • MEDIUM – hlavice určena pro dospělé a děti od 7 let
  • SOFT – hlavice vhodná pro lidi s citlivými dásněmi
  • TAPERED – jemná hlavice s prodlouženými štětinkami, která napomáhá čištění mezizubních prostor
  • CHILD – hlavice určená pro děti do 7 let

Výhody, které u kartáčku určitě oceníte:

  • snižuje množství zubního plaku,
  • snižuje riziko zubního kazu,
  • zuby jsou zdravější a bělejší,
  • k dokonalému vyčištění nepotřebuje zubní pastu,
  • šetří vaše peníze,
  • šetří váš čas,
  • šetří přírodu,
  • šetří vaše zdraví.

Zubní kartáček Soladey-eco přichází s dokonalou a účinnou ochranou s možností čištění zubů kdekoliv a kdykoliv a  vy se můžete těšit ze zdravého chrupu. 

Je nutno zdůraznit, že kvalita a účinnost ústní hygieny je odvislá od frekvence, správné techniky a doby trvání čištění zubů. U většiny pacientů se v praxi ukazuje zřetelný deficit v odstraňování zubního plaku. Z tohoto podstatného argumentu se doporučuje čistit zuby po hlavních jídlech, tj. ráno, v poledne a večer. Častým opakováním a nutností změn návyků se pozornost pacienta stále obrací na ústní hygienu a tím stupeň vlastního ústního zdraví. Snadněji a rychleji pacient získává nutnou manuální zručnost. Zobecňovat nelze ani nutnou dobu důkladného čištění zubů. Pro samostatné použití zubního kartáčku pro provádění ústní hygieny se doporučuje doba tří minut. Pro použití dalších pomůcek při čištění zubů je časová náročnost významně individuální a nelze stanovit určitá pravidla. Při získání manuální zručnosti čištění zubů zubním kartáčkem se může výrazně snížit časová náročnost prováděné individuální ústní hygieny.
 

Doc. MUDr. Eva Gojišová
prednostka Stomatologickej kliniky 3. Lekárskej Fakulty Karlovej Univerzity a Fakultnej nemocnice Královské Vinohrady, Praha 10

Viac informácii o autorke